02 juni 2007

Scriptie; van snacken in de stad tot bidden voor het eten

Eten. Mensen. Gedrag rondom eten. Eten werd vroeger (toen..) gerespecteerd. Ik herinner mijn opa nog biddend, aan een lage tafel. Mijn vader was de oudste van tien kinderen, mijn broer en ik toen nog de enige kleinkinderen. Elke dag werd drie keer een 'weesgegroetje' en het onze vader opgezegd. Mijn opa bad voor. Omdat hij dat al meer als twintig jaar deed konden we hem niet meer verstaan. Er kwam zoiets uit als "moedervadde- vrees-schoot", weer een hoop gemurmel en dan weer die "moedervadde-vrees-schoot" Ik begreep niets van wat hij zei. De twee gebeden werden ongeveer in een minuut afgewerkt en daarna mochten we aanvallen. Opa aan de kop, 12 'kinderen' op een rij, 6 tegenover elkaar, mijn broer en ik als laatste en dan mijn oma aan de andere kop van de tafel. Binnen tien minuten waren alle pannen leeg. Als toetje kregen we saroma uit een pakje. Mooi detail is misschien wel dat alles wat we daar aten uit hetzelfde bord gegeten werd. Je kreeg maar een, diep, bord. EErst ging er de soep in, daarna de warme maaltijd en tot slot het toetje..

Bijna al het eten wat op tafel kwam was zelf gemaakt, kwam van eigen land, vlees van eigen beest. Om een pan aardappels te schillen voor 14 man was je gauw een anderhalf uur bezig. Het had iets. Er was moeite voor gedaan.


Dus wil ik het graag hebben over eten. Van snacken in de stad tot bidden voor het eten.

Ik wil de officiele "eetfotografie" onderzoeken maar ook de straat op.


Ergens heb ik nog een aantal teksten liggen over het gedoe rondom eten. Ik herinner me een tekst die ik gekopieerd heb uit een boek omdat het zoveel zegt over wat eten allemaal kan zijn. Het gaat ook alles te maken met rituelen, sex en zelfrespect. Eten zegt ook iets over hoe je met jezelf om wil gaan.