17 november 2007

Eat this

Voedsel lokt de mens uit zijn tent


De centrale rol die voedsel speelt in het publiek domein is nog lang niet uitgekookt, volgens Maurice Nio in zijn nieuwe boek Eat This! Het kookpunt van publiek domein. De drie bekendste soorten voedselaanbieders – buitenmarkt, supermarkt en restaurant – zijn volgens hem in Nederland nogal magertjes: ééndimensionaal en beperkt in hun aanbod en diensten.

Alle drie zijn volgens hem bewust afgeslankte en gestroomlijnde formules die zich centreren rond één van de aspecten van het kopen, bereiden of consumeren van voedsel en verder niet buiten zichzelf treden, laat staan zichzelf transformeren tot een nieuw publiek domein. Zelfs de markt, waar je bruisend stedelijk leven verwacht, beschrijft Nio als een defilé van onderontwikkelde kramen, een plek waar je alleen iets te zoeken hebt als je snel boodschappen wilt doen.

In het boek laat hij 25 markthallen zien. Dit soort markthallen zijn over de hele wereld bekend, maar niet in Nederland. Nieuwe Europese wetgeving, waarin staat dat het aanbieden van verse producten hygiënischer moet worden geregeld, zal zorgen dat een aanzienlijk deel van het voedselaanbod een plaats krijgt in een gebouwd onderkomen waar de gewenste controleerbare condities bestaan.

Ter inspiratie laat Nio de Nederlandse eetcultuur in zijn onverwachte diversiteit zien. De fotoserie Want alles is mond van Otto Snoek toont het deprimerende deel hiervan. Philip Mechanicus schreef zijn laatste essays voor dit boek en Nio Architecten presenteert de Vuurkeizer, een ontwerp voor een nieuw marktwezen. In de hoop dat de planners dit inspirerende receptenboek lezen en Nederlandse steden een nieuwe gebouwtypologie rijker worden. Eat this!





Maurice Nio en Joan Almekinders (samenstelling):
Eat This.
Duizend & een; Amsterdam;







auteur/s Nio, Maurie en Almekinder, Joan (samenstellers)
titel Voedsel lokt de mens uit zijn tent
uitgever Duizend en Een
uitgever url Duizend en Een
plaats uitgave Amsterdam
jaartaluitgave 2006
pagina's -
ISBN 9071346366
Prijs € 27,50

1 opmerking:

Anoniem zei

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Impressora e Multifuncional, I hope you enjoy. The address is http://impressora-multifuncional.blogspot.com. A hug.