16 april 2007

Hundertwasser

Hundertwasser was in de 40er jaren van de 20e eeuw aan het begin van zijn carrière onder de indruk van de Jugendstil, Gustav Klimt, Paul Klee en walter Kampman. Hij zette zich voortdurend in voor een architectuur die meer recht deed aan natuur en mens. Hij vond dat de natuur die weggenomen werd om een gebouw neer te zetten, weer moest worden teruggegeven op het dak.

In 1972 publiceerde hij het manifest 'Je boomplicht, je raamrecht'. Dat hield in dat elke huurder zelf zou moeten bepalen hoe de omgeving er uit zou moeten zien en dus het recht zou moeten hebben zo ver zijn arm reikte die eigen signatuur aan elk raam te geven. Hundertwasser was wars van de geometrisch rechte lijn en uniformiteit. Elk mens is anders en dat moest wat hem betreft ook in zijn woning duidelijk tot uiting komen.Hundertwasser vormde bestaande, lelijke, 'zieke' gebouwen om in harmonie met de natuur en de individuele dromen van de mens.

Zijn stelling: "Vroeger hebben schilders huizen nageschilderd. Tegenwoordig moeten schilders huizen uitvinden en moeten de architecten de huizen van schilderijen nabouwen. Want mooie huizen bestaan niet meer."

Geen opmerkingen: