18 oktober 2007

Vrouwen te gast



Toch maar eens proberen; Bertien van manen. Ik heb er wel eens iets van gezien, maar nooit over gelezen.
Op de achterkant staat; "De laatste vijftien jar zijn tienduizenden vrouwen, afkomstig uit het Middellandse Zeegebied ons land binnengekomen. Ze verlieten de vertrouwde en beschermde, meestal agrarische omgeving om terecht te komen in een kille, vaak vijandige westerse maatschappij. Bertien van manen beschrijft via foto's van en gesprekken met deze vrouwen hun leven in Nederland."

In het boekje zwart/wit foto's met alleen maar Turkse, Marokkaanse, Italiaanse, Joegoslavische of Griekse vrouwen. Sombere, donkere foto's gemaakt in de kleine kamers waarin zij wonen met hun gezinnen of tijdens hun werk, natuurlijk in een naaiatelier, aan de lopende band of als schoonmaakster. Na de foto's over de Turkse vrouwen ga ik de interviews lezen. Echt schokkend! Nog maar een interview; weer zo'n verschikkelijk levensverhaal: Over hoe zij behandeld worden door hun mannen, broers en vaders, hoe zij niet gesteund worden door hun moeders, hoe zij, als ze een stapje uit hun traditie en onwetendheid zetten, vervolgens in de steek gelaten worden door het beleid van de Nederlandse regering.
Foto's over hard werken, slechte behuizing en uitzettingen. In de tekst, misschien nog wel het meest schrijnende, lees ik dat de vrouwen zich veel leed laten welgevallen in de hoop Nederlands te mogen leren lezen en schrijven. Volgens hen de kans op meer zelfstandigheid; niet meer dom gehouden worden.

In het boek een paar foto's van kokende of etende vrouwen. Sombere foto's omdat ze zwart wit zijn, waarschijnlijk toen, rond 1977, nog gebruikelijk. Maar ook somber door de gezichtsuitdrukkingen, de behuizing en het diepe zwart en weinige wit wat in de foto's zit. "Vrouwen te gast Bertien van Manen door feministische uitgeverij Sara ISBN 9063280297 Bovenstaande foto: "Avondeten" Italiaanse vrouw in Amsterdam.

Geen opmerkingen: