25 september 2007

Linda Roodenburg

Het wordt nog erger.



Van oeroude boeddhistische eetprincipes tot parttime vleesverlaters, van Thaise poffertjespan tot Japanse picknickdoos, van gedroogde kakkerlak tot witte truffel.

Linda Roodenburg, auteur van het succesvolle Rotterdams Kookboek,verzamelde over de hele wereld informatie in woord en beeld over eten. Ze fotografeerde noteerde, nam van alles mee naar huis voor nader onderzoek en vulde haar kennis aan met informatie die zij aantrof in informatieve verslagen van reizigers uit de vorige eeuwen.
Eten op Aarde is het rijk geillustreerde en wetenswaardige verslag van haar bevindingen. Vanuit verrassende invalshoeken schrijft zij in toegankelijke stijl over eettradities, producten en ingredienten uit de hele wereld. Religie en voedselvoorschriften, de historische band tussen eetculturen en de verhalen achter bijzondere ingredienten en kookgerei passeren de revue. Oude en nieuwe theorieen over voedsel en gezondheid komen aan de orde en laten zien dat sommige moderne inzichten te herleiden zijn tot oeroude principes. Wie niet alleen wil lezen over onalledaagse specerijen en ingredienten, maar ze zelf wil proeven, vindt in dit boek recepten die zelfs de meest doorgewinterde culi’s zullen verassen. Linda Roodenburg studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Zij is gastconservator aan het Rijksmuseum voor Volkenkunde en tevens directeur van de Madame Jeanet Foundation, een onderzoeksinstituut voor culturele diversiteit.





In het Rijksmuseum voor Volkenkunde richtte ze de drukbezochte tentoonstelling Eten- tradities, taboes en delicatessen in. Het boek Eten op Aarde komt voort uit research voor deze tentoonstelling
.

Geen opmerkingen: